Wahai Blogger....


saya dpt ni dari satu page kt fb...mgkn ramai yg dah baca kn?
saya dah highlightkan nama-nama tuk elakkan persengketaan...

apa yg saya nk sampaikan kat sini ialah....

kita blogger takyah takut kalau kita tak buat salah...
maksudnya kat sini, takyah laa kita sibuk-sibuk 
duk post/share/publish isu-isu sensitive atau isu-isu yg berkaitan 
yg blh disalah ertikan kat dlm blog kita..
YA, mmg kita ada hak untuk bersuara tapi kita perlu fikir apa akibatnya 
dari apa yg kita sampaikan...
dan kita perlu tahu, apa yg kita sampaikan tu sahih atau tidak...

kalau apa yg kita sebarkan tu betul dan dari sumber-sumber yg baik, 
In Syaa Allah, ia akan jadi panduan dan manfaat 
kpd orang yg mbacanya...

Firman Allah bermaksud: “Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)

TAPI...

kalau apa yg kita sebarkan tu salah sama sekali...ia blh dikatakan fitnah...
korang tahu kan menyebarkan fitnah tu dilarang dalam Islam??
berdosa ok...
menyebarkan fitnah merupakan dosa besar, lebih besar dari dosa membunuh...

Mengapa memfitnah dikatakan berdosa besar, lebih kejam dari membunuh? 
Sebenarnya fitnah merupakan pembunuhan ke atas karakter atau jiwa seseorang. 
Orang yang kena fitnah biasanya akan merasa terluka, menjadi rendah diri, 
kecewa dan hidup dalam kemurungan. 
Walaupun jasadnya hidup, tapi jiwanya mati kerana sakitnya terkena panahan fitnah.

JADI...

hentikanlah menyebarkan berita-berita yg kita sendiri tak tahu kesahihannya.
blog kita ni, elok laa kita jaga dgn seeloknya...
sbb ia akan jadi salah satu perkara yg akan dihitung di akhirat kelak...
cukuplah sekadar kongsi perkara yg mndatangkan faedah kpd org lain..
jangan menyebarkan fitnah yg akan membawa 
mudarat kepada kita dan juga org lain..

korang blh baca lebih lanjut mngenai 
Bahaya Fitnah dekat SINI 
dan 
Dosa Fitnah dekat SINI...


* sapa tak suka dgn apa yg saya post, jgn marah..saya minta maaf...
* jika anda tak suke dgn apa yg saya post kt blog saya, anda blh unfollow saya...terima kasih..
* jika anda suka, terima kasih saya ucapkan...^_^

10 comments:

  1. Nurin pon kena jugak macam tu. MPSJ block facebook , youtube dan twitter :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. block tuk semua tmpt ke? or dlm ofis mpsj tu??

      Delete
  2. klu tak buat slh, buat nak takot kannn ? betol lah tuh . duduk diam2 sudah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul3..setuju, elok duk diam je..hehe

      Delete
  3. tu lah yang terjadi pada zaman sekarang...boleh tengok sesama islam pun masih lagi nak bersengketa sedangkan orang dan orang lain hanya bertepuk tangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu...tak patut laa jdi cmni..kita org Islam patut brsatu...

      Delete
  4. Btul tu..kdang2 suatu maklumat tu kta x taw ksahihannya.. pastu tnpa siast btul2..percya bulat2..hrmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu..tak tahu sahih ke tak, tp duk sebar jugak..tak paham btul laa

      Delete
  5. jom join http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/05/segmen-bloglist-by-wanmuna.html

    ReplyDelete